Ägglossningstest - Visar när du har ägglossning

Babyplan ägglossningstest, oavsett test typ, är användarvänligt och lätt att använda. Babyplans ägglossningstest är speciellt skapade för hemmabruk, men håller ändå samma höga kvalitet som de ägglossningstesten som du får hos en läkare, gynekolog eller som du kan köpa på apoteket. Babyplans ägglossningstest används genom att du antingen doppar teststickan eller teststaven direkt i en bägare med urin, eller håller dessa direkt i urinstrålen. Efter endast ett par minuter får du ett tillförlitligt resultat.

Hitta svar på de vanligaste frågorna om ägglossningstest

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Med ett ägglossningstest kan du enkelt kontrollera när du har ägglossning och störst chans att bli gravid. Vid ägglossning ökar det luteniserande hormonet LH i kroppen. Stegringen sker 24-48 timmar innan ägglossning och kommer därmed ganska hastigt. Hormonet inducerar kvinnans ägglossning och påverkar även funktionen hos gulkroppen så att slemhinnorna i livmodern blir mer mottagliga för ett befruktat ägg. Ett ägglossningstest mäter nivåerna av LH i kvinnans kropp och påvisar vid positivt resultat LH-stegring.

Ägglossningstestet fungerar som ett enklare graviditetstest; du kissar på teststickan eller i en bägare och stickar sedan ner teststickan i urinprovet. Resultatet visar sig inom någon minut i ett fönster på ägglossningsstickan.

Märker man när man har ägglossning?

När man gärna vill bli gravid, är det ett riktigt bra råd att lära känna sin kropps signaler, för at hitta reda på när man kan bli gravid, för att i varje cykel försöker den på många sätt att göra dig uppmärksam på att det nu finns en chans att bli gravid.

Men kanske vet du redan när du har ägglossning? För vissa kvinnor upplever symptom som ökad sexlust, spänningar i brösten och känner sig på många sätt mer kvinnliga än annars.

Vissa kvinnor märker faktiskt av ägglossningen för att det kan sippra ut lite blod i bukhålan, något som kan resultera i en ”menstruationsliknande smärta” i ena sidan av kvinnans underliv.

Hur vet jag, om jag har ägglossning?

Det är en fråga som man faktisk inte kan svara helt entydigt på, för även om det finns vissa tumregler, så är den enskilda kvinnan – och hennes kropp – unik. Därmed kan det också variera en del med precis var tidpunkten för ägglossning ligger i cykeln.

Läkare och annan hälsopersonal har som utgångspunkt antagit att en kvinnas cykel är på 28 dagar – tidpunkten för ägglossning ligger ca 14 dagar innan kvinnan får sin menstruation, alltså har hon ägglossning på 14:e dagen i cykeln.

Varför använda ägglossningstester?

När du försöker att bli gravid, kan det hjälpa att veta i vilken period av månaden du är som mest fertil. Kvinnor är nämligen endast fruktbar i ett relativt få antal dagar i din menstruationscykel. 24-48 timmar före en kvinnas ägglossning ökar koncentrationen av hormonet LH (Luteinizing Hormonet). Det är koncentrationen av detta hormon, som man mäter med ett ägglossningstest. Kvinnor har störst chans för att bli gravida på precis den dag i menstruationscykeln som ägglossningen sker, eller dagen före. Med ett ägglossningstest från Babyplan kan du mäta LH-nivån i urinen och på det sättet kan du få reda på när du har störst chans för att bli gravid.

Vilket ägglossningstest ska jag välja?

Oavsett vilket av Babyplans ägglossningstest du väljer, är kvaliteten och tillförlitligheten alltid i topp. Det handlar därför endast om vare sig du föredrar ett ägglossningstest i form av en stav eller en sticka när du ska välja ägglossningstest.

Ägglossningstest sticka utförs helt enkelt genom att testet doppas i en bägare med lite urin i. Ägglossningstest stav är ett enkelt och hygieniskt test da det tas direkt i urinstrålen. Du behöver inte sampla upp dit urin i en bägare för att därefter ta testet. Du kissar bara direkt på ägglossningstestet och väntar på svaret efter ett par minuter.

Alla Babyplans ägglossningstest har en känslighet på 25mlU/ml och har därför också en 99% exakthet.