Torra slemhinnor kan behandlas med en bra glidkräm

Vissa människor tenderar att ta kroppens förmågor lite för givet. Speciellt när det gäller kroppens många dagliga funktioner, är vi människor benägna att ta det hela en del självklart – varje gång tills problemet uppstår.

Från den ena dagen till den andra kan det plötsligt uppstå stora förändringar i kroppens naturliga balans – något ändrar sig, och kanske känner du av precis vad det är som hänt, i kroppens dagliga funktioner, precis de som du tar för givet och nu fungerar de inte av en eller annan anledning.

Kvinnor över hela världen lider av torra slemhinnor – ett tillstånd som kvinnor utan problem har svårt att förstå och sätta sig in i. Kvinnor som lider av torra slemhinnor upplever att de i perioder, eller i värsta fall alltid inte kan producera fukt i underlivet, vilket är ett resultat av de uttorkade slemhinnorna.

Vad är torra slemhinnor?

Torra slemhinnor är ett tillstånd i kroppen, där kvinnors kroppar inte producerar tillräckligt mycket fukt i underlivet. Torra slemhinnor kan därför skapa problematik i vardagen för dessa kvinnorna, som lider av det. Några kvinnor kan nämligen ha problem med att producera tillräckligt med fukt i underlivet, speciellt i vaginan, vilket kan ha alvarliga konsekvenser i vardagslivet, och inte minst i sexlivet. Torra slemhinnor och general torrhet i vaginan kan nämligen medföra smärta och obehag under samlag, då kvinnans haltande fuktproduktion gör att det inte finns tillräckligt med naturligt smörjmedel, vilket gör att det glider trögare. Kvinnor som har problem med att producera vätska i underlivet, kan ha problem med att ens genomföra samlaget, och om samlag genomförs känns det ofta obehagligt och kan vara smärtsamt. Torra slemhinnor kan därför skapa ett större problem, inte endast för kvinnans vardag och sexliv, utan också för känslolivet.

Babyplan Ägglossningstest sticka

Babyplan Ägglossningstest sticka

Hur känns torra slemhinnor?

Torra slemhinnor kan ge en torr, brännande, kliande och svidande känsla i underlivet.

Vissa kvinnor upplever även dessa symtom som en bestämd smärta, och symptomen kan kännas av i själva vaginan, men även på både inre och yttre blygdläppar. Ett fåtal av de kvinnor som lider av torra slemhinnor beskriver att saknaden av fukt och smörjning kan ge dem känslan av att själva vaginaöppningen är smalare och trängre, och utan smörjelse blir sex snabbt en smärtsam affär. För de kvinnor som har det svårast, och som upplever de värsta symptom från torra slemhinnor, kan en enkel cykeltur vara smärtsamt. Med andra ord, torra slemhinnor kommer i många olika former, och det är mycket individuellt vilken typ och vilken grad av symptom du upplever. Om du upplever obehag, torrhet eller smärta i underlivet, rekommenderar vi att du besöker din läkare.

Varför får du torra slemhinnor?

Det är endast en skröna att torra slemhinnor endast uppstår hos kvinnor i övergångaåldern, och 50% av alla kvinnor har någon gång upplevt klåda, sveda eller torrhet i vaginan. Den vanligaste orsaken till att kvinnor får torra slemhinnor, är att de fattas hormoner. Låga nivåer av hormon, eller en lägre östrogen nivå kommer från en ändring i vaginans pH-värde. Förändringar i vaginans pH-värde förtunnar vaginans väv, för många kvinnor resulterar det i mindre nivåer av fukt och torra slemhinnor. Inflammation i slemhinnorna och urinvägsinfektion är inte helt ovanliga reaktioner från dessa torra slemhinnor. Det är inte endast ändringar i pH-värdet som kan orsaka torra slemhinnor – några kvinnor får torrare slemhinnor efter graviditet och födsel, då hormonerna kan vara i obalans, precis så som man kan uppleva att hormonerna kan vara i obalans i samband med att man äter medicin, preparat och penicillin.

Känslan av obehag är problematisk, men det är faktiskt ganska normalt, att du som kvinna upplever torra slemhinnor flera gånger under ditt liv. Du kan nämligen uppleva att du i perioder inte producerar tillräckligt mycket fukt i underlivet, har problem med att producera tillräckligt mycket smörjelse för att kunna genomföra ett samlag eller på annat vis behöver lite extra hjälp utifrån – antingen i form av glidkräm vid samlag, eller daglig fuktgivande kräm.

Tips och goda råd till torra slemhinnor

I några speciella tillfällen kan torra slemhinnor kräva en hormonbehandling – detta är dock oftast endast tillåtet vid hormonell obalans eller nedsatt hormon produktion. Det finns även många andra metoder för att bli av med besvären. Det är dock viktigt att komma ihåg att perioder med torra slemhinnor är ganska normalt bland kvinnor. Upp emot 87% av alla de kvinnor, som lider av torra slemhinnor, upplever att de blir av med problemet efter ett par veckors behandling – det viktigaste r bara att hitta orsaken och därefter få rätt behandling.

Till en början finns det många gods råd och tips som du kan följa för att bli av med torra slemhinnor:

  • Använd inte trosor av syntetiska material – dit underliv känner sig mest bekväm klädd i bomull.
  • Sluta använda tvål som skummar när du tar ett bad i badkar, använd istället en olja i vattnet, som ger din hud lite extra fukt.
  • Undvik tights byxor.
  • Siv utan trosor
  • Använd inte sköljmedel när du tvättar underkläder.
  • Tvätta aldrig inne i vaginan – även om det kan verka frestande då du har torra slemhinnor.
  • Pause intimrakning och vaxning i de perioder du upplever torrhet i underlivet.
  • Använd endast ekologiska tamponger och bindor när du har mens.
  • Undvik att röka – det minskar blodcirkulationen, särskilt i underlivet
  • Undvik glidkräm med parfym

Torra slemhinnor och glidkräm – en god kombination

Babyplan fertilitetsgel - Fri från parabenerOavsett hur man än gör för att rädda situationen, så går torra slemhinnor och sex sällan hand i hand.

För många kvinnor med torra slemhinnor, är samlag lika med smärta, där smärtan från sex trumfar njutningen. Först och främst är det viktigt att understryka att du inte bör ha sex om det är smärtsamt. Om det gör ont att ha sex, bör du vara uppmärksam på att det kan utvecklas till vaginism, som betyder att musklerna i ditt underliv ständer vaginan, då kroppen inte vill ha smärta. Hjärnan och kroppen motarbetar alltså din sexlust, och om du forsätter ha smärtfullt sex kan du på längre sikt göra det omöjligt för dig själv att ha sex eller ens använda tampong vid menstruation. Det är inte för att måla fan på väggen, utan endast för att understryka att det är viktigt att känna igen och lyssna på kroppens signaler.

Önskar du att bli gravid, är sex oftast en förutsättning, lider du därför av torra slemhinnor, kan en parfymfri glidkräm vara en bra start för att kunna njuta av samlaget och nå en graviditet. Prova t.ex. Babyplan Fertilitetsgel som är parfymfri och fri från parabener.

Oavsett om du vill bli gravid eller gärna vill kunna njuta av ett samlag utan smärta, rekommenderar vi alltid att du använder en parfymfri glidkräm, om du lider av torra slemhinnor. Kombinationen av torra slemhinnor och glidkräm är perfekt, om din kropp inte själv kan producera tillräckligt mycket vätska under samlaget. Glidkrämen tillför nämligen precis den extra fukt som för att friktionen minskar. En bra och parfymfri glidkräm kan vara en bra hjälp för att kunna njuta av sexlivet.

Babyplan Ägglossningstest sticka

Babyplan Ägglossningstest sticka

Glidkräm ökar chanserna för graviditet

Bara det att friktionen minskar, tack vare att ni använder glidkräm under samlag, gör att smärta och obehag minskar markant, om inte helt, är ett starkt argument till att använda glidkräm. Detta i sig är en bemärkningsvärd fördel för de kvinnor som lider av torra slemhinnor, och samtligt motverkar glidkrämen att de torra slemhinnorna torkar ut ytterligare. Nackdelen med att kombinera torra slemhinnor och sex utan att använda ett extra fuktighetsgivande element är att du riskerar att förvärra ditt tillstånd och orsaka inflammationer i vaginan. Dessa irritationer uppstår enkelt, då det blir skarp friktion och hud-mot-hud kontakt i underlivet och kroppen inte har producerat tillräckligt mycket fukt.

Om ni ändå önskar att ha sex medan du lider av torra slemhinnor, kanske för att ni vill bli gravida, kan det därför vara en bra ide att använda en glidkräm med applikator. En glidkräm med applikator är enkel att använda, genom att du fyller applikatorn med en önskad mängd glidkräm, för in en i vaginan. Genom att använda applikatorn ser du till att du får extra fukt på just det området där du upplever symptomen från dina torra slemhinnor. För vissa kvinnor räcker det att applicera glidkräm på mannens erigerade penis, men upplever man att det inte är tillräckligt, kan glidkräm med applikator rekommenderas. Genom att använda glidkräm under samlag minskar smärta och obehag, och det finns större chanser för att ni kan genomföra samlaget, vilket ökar chansen för en graviditet avsevärt.

» Läs mer om fertilitetsvänlig glidkräm här