TEMA | Svårt att bli gravid
Babyplan har träffat 6 olika kvinnor som alla drömmer om att bli mammor. För vissa lyckades det efter lite väntan. Andra har upplevt att förlora, medan andra har upplevt upprepade missfall, eller att det ännu inte funnits två streck på graviditetstestet. Gemensamt är att de är kvinnor i fertil ålder, men ingen av dem förväntade sig att det skulle vara så svårt. Äntligen har vi träffat en kvinna som är både mamma och änglamamma. Hon saknar större öppenhet och mindre beröringsrädsla när man förlorar.
Hon var tvungen att avbryta graviditeten under den 19:e veckan. Hon har gått igenom sorgen och smärtan över lille Lucas ensam. Pernilles pojkvän delade inte hennes dröm. Men drömmen och hoppet finns kvar. Lucas blir storebror och Pernille ensammamma.
Drömmen om önskebarnet har varit lång – riktigt lång för 36-åriga Pernille Sonn. Ända sedan hon var liten har hon drömt om de tre V:en: Villa, Volvo och Vovve. Ja, hon ville ha sitt första barn vid 25. Men tiden går. Pernille Sonn fyller 30 år och fokuserar istället på utbildning och karriär.
I 30-årsåldern träffar hon en trevlig kille, som hon drömmer om ska bli pappa till hennes barn. Och även om det inte är planerat kommer Pernille Sonn en dag att ha ett positivt graviditetstest i handen. Tyvärr är lyckan kortvarig, eftersom Pernilles pojkvän inte är redo för familjelivet, och därmed blir hon ensam med sin dröm.
”Jag ringer min läkare och gråter i telefonen för jag vet inte vad jag ska göra. Då säger min läkare: Pernille, nu är jag lite jobbig. Det står i mina papper att vi ska prata när du fyller 35. Jag tror att naturen har valt åt dig.”
Det stämmer och precis vad Pernille Sonn behöver höra. Hon har trots allt pratat om att gå vägen som ensammamma. Hon väljer därför att behålla barnet ensamt med samtycke från barnets pappa.
Trist besked vid skanning
Så fort Pernille Sonn passerat 1:a trimestern och har tagit till sig tanken på att vara ensammamma får hon beskedet som alla gravida fruktar. Efter en könsskanning upptäcker en läkare att något är fel. Skanningen drar ut på tiden. Pernille är både uppe och hoppar, men det hjälper bara lite. De kan inte se könet och det slutar med att de bokar en ny tid. Men på kvällen ringer ägaren till kliniken eftersom han anser att det finns alldeles för lite fostervatten.
Pernilles egen magkänsla säger till henne direkt att något är fel. Under nästa vecka visar det sig att det blir mindre och mindre fostervatten och läkarna rekommenderar att man avbryter graviditeten.
“Den 11 maj 2021 ska jag föda den vackraste lilla pojken. Tyvärr visar obduktionen att Lucas saknar både en njure och bäckenven”, säger Pernille Sonn, som har de finaste bilderna på lille Lucas och en minneslåda.
Googlar donatorsperma efter födseln
48 timmar efter att Pernille fött Lucas kommer sorgen över att vara en änglamamma, en älskares sorg och det hela väller ut:
“Sedan jag har fött är det enda jag längtar efter ett levande barn. Några dagar senare googlar jag på fertilitetsbehandling och donatorspermier. Då tänker jag: Fan Pernille, vad egoistisk du är egentligen! Du har precis fött en vacker pojke, och sedan ligger du här och tror att du vill ha ett barn till.
“Pernille har svårt med sina känslor och pratar därför med en terapeut genom Föräldrar och sorg:
”Hon säger till mig: Pernille, du måste vända på det. Lucas har visat dig hur mycket du vill bli mamma, och det är du ju. Det är det naturligaste i världen att du skulle vilja ge Lucas en lillebror eller syster. Puh, då är jag normal, tänkte jag. Då är jag inte så kass och dålig som jag känner mig.”
Ett drygt halvår senare går Pernille Sonn ensam i fertilitetsbehandling. Första försöket är på en privat klinik i november 2021. Sedan dess har hon kommit till förintervjuer inom offentlig sektor och har påbörjat sitt andra försök före sommaren 2022.
”När jag ser tillbaka så önskar jag att jag hade börjat lite tidigare. När jag skulle börja i mars hittade de en cysta, så jag fick vänta två månader innan jag kunde börja. Jag har aldrig känt mig så utestängd förut. Efter att jag började bekräftade det bara för mig att det här är vad jag måste göra – även om det är något av en berg-och-dalbana när man är hög på hormoner. Puh, jag vågar inte tänka på vem jag är om de sätter mig på en hög dos, säger Pernille Sonn.
Hemlös kärlek
Till vardags jobbar Pernille på ett dagis – så även här konfronteras hon med bebisar:
“Jag älskar mitt jobb. De dåliga dagarna är det skönt att kunna ge den kärleken – som är hemlös för mig – till barnen i dagis. Samtidigt kan det vara svårt att se de barn som jag skulle ha haft en tid med. Här måste jag sjunka lite extra de dåliga dagarna och hitta proffset Pernille. De goda dagarna tänker jag inte på det. Jag försöker vända på det och tror att det finns hopp för mig också.”
Livet som änglamamma är också svårt när man är singel, tycker Pernille Sonn. Under förlossningen och efteråt har hennes föräldrar och vänner varit mycket stöttande. Hon bor också hemma hos dem några veckor senare. Det finns dagar då det är svårt att se över Instagram, där det är en babyboom just nu, och ta emot det när vänner eller andra tillkännager en graviditet:
”Sluta nu, det är svårt när jag får höra att den och den ska bli en storebror eller storasyster eller: ”Det var en ’ups’”. Jag har också en kompis som är gravid. Det gör ont att hon ska få ett barn i år och det kommer inte jag att få.”
“Fan vad jobbigt det är att vara ensam. Jag känner mig verkligen ensam ibland. Men det priset skulle jag vilja betala, för min största önskan har bara blivit bekräftad: jag ska bli mamma igen. Jag känner mig stolt över att prata om Lucas och mitt eget beslut och att jag vågar bli gravid igen.”
Gult barnrum
Pernille vet väl att hennes nästa graviditet aldrig kommer att bli sig lik.
“Jag kommer aldrig att ha den där naiva, oskyldiga, lyckliga graviditeten. Min oro börjar så fort jag får två streck på ett graviditetstest. Jag är väl medveten om det.”
Hon vet också att skanningarna kommer att bli svåra att ta sig igenom:
“Jag har sagt till mina vänner att nästa gång vill jag inte veta könet. Jag ska inte på genusskanning igen för det var där allt började. Då måste jag måla barnrummet beige eller gult, skrattar hon.
Pernille följer många personer på Instagram som genomgår fertilitetsbehandling – både de som är gravida och de som har varit med om att mista. Det ger henne hopp. Samtidigt är hon med i en grupp för änglamammor.
“Det är min konstgjorda andning på dåliga dagar – på bra dagar är det en kram eftersom det är en gemenskap där alla kan få vara sig själva.”
Idag vinner de goda dagarna över de dåliga.
”Just nu ser jag fram emot att bli gravid igen. Sedan börjar en ny resa, där jag verkligen måste kontrollera vad kroppen känner och känner och vad huvudet tycker. Jag är inte nervös, men självklart kommer det alltid finnas en röst i bakhuvudet som säger: ‘Tänk om…'”
Pernilles 5 goda råd efter graviditetsförlust
1) Prata med dina vänner om hur de bäst kan annoncera sin graviditet
Lägg märke till och var öppen om dina känslor för dina vänner. Berätta för dem hur man bäst tillkännager en graviditet för dig.
Jag kan hitta min glädje och lycka för mina vänners räkning och vill finnas där för dem. Men det finns också dagar då man är extra sårbar. Jag har t.ex. en kollega som har fått en härlig tjej. Dagen hon kom på besök skrev jag: “Om jag drar mig tillbaka är det för att det blir för mycket.”
Min mamma säger att jag inte ska vara ledsen eller avundsjuk, men jag kan vara glad å andras vägnar. Samtidigt påminner det mig om vad jag har förlorat – och det tror jag att omvärlden lätt kan förstå. När jag får hormoner på grund av fertilitetsbehandling är jag särskilt känslig och är inte alltid beredd på mina känslor.
2) Ge dig tid till att komma över förlusten
Ta den tid du behöver – oavsett när din förlust är under graviditeten. Jag tog inte den tid som min läkare rekommenderade. Jag var tillbaka på heltid efter tre månader eftersom jag tänkte: ‘När jag kan shoppa utan att vara ledsen kan jag också gå till jobbet’. Men jag kunde känna att det kom en efterreaktion över vintern.
3) Tänk på dig själv – inte vad andra tänker
Sluta tänka på vad alla andra tycker om dina val. Om du drömmer om att bli ensammamma, “go for it”. Jag drömmer om ett barn som de flesta andra, så det kan vara mannen i mitt liv som kommer senare.
4) Lita på din magkänsla
Du vet alltid bäst själv vad som är rätt för dig.
5) Sök ett nätverk av likasinnade
Jag har fått gratis telefonrådgivning genom Föräldrar och Sorg. Jag har ett stort nätverk via Internet. Jag använder också min Instagram som dagbok. I samband med Alt for Damernes damlopp skapades Team Englemødre – ur detta skapades Walk & Talk Englemødre. Den som har tid, lust och ork går en promenad en gång i månaden. Här pratar vi om löst och fast. Det vi har gemensamt är sorgen och att vi kan komma precis som vi är – även på våra dåliga dagar.
Följ Pernille Sonn
Pernille Sonn delar med sig av sin egen resa på Instagram och är rephållare för Walk & Talk Englemødre på Själland. Om du vill följa Pernille Sonn, fråga om att få följa henne på @pernilles_rejse