Ni önskar er ett barn…Men vad bör man egentligen tänka på? Vi har samlat 10 råd till er som försöker att bli gravida.
1. Ät folsyra
Livsmedelsverket rekommenderar (och detta ska alla barnmorskor följa), att kvinnor i fertil ålder, och särskilt dem som försöker att bli gravid, ska öka sitt intag av folsyra till minst 500 mikrogram per dag (0,5mg) för att minska risken för fosterskador i centrala nervsystemet, t.ex. ryggmärgsbråck..
» Klicka för att läsa mer om folsyra (viktigt!)
2. Öka spermieproduktionen med zink och folsyra
Rätt mat påverkar spermierna, både i antal och kvalitet.
Män med låg spermieproduktion har visat sig kunna öka produktionen avsevärt genom att ta ett tillskott med en kombination av zink och folsyra. Detta har påvisats i en holländsk studie.
3. Ha regelbundna samlag
Det bästa och mest användbara rådet är att ha oskyddat samlag minst 2 till 3 gånger i veckan, men helst varje dag (när ni har lust till det). Då ökar ni chansen för att pricka ägglossningen.
Det mest optimala är att ha samlag från fem dagar innan ägglossning, och fram till ägglossningen, eftersom spermierna kan överleva i upp till fem dagar inne i kvinnan. De lever minst i 72 timmar. Då har du störst chans för att bli gravid.
Ägglossning sker som regel ca 2 veckor före nästa menstruation.
» Klicka här för att läsa om ägglossning
Det har skrivits om att man inte ska ha samlag för ofta, då det påverkar fertiliteten negativt, men om mannen inte har fått konstaterat ett problem med spermieproduktionen eller liknande, så behöver man inte vara återhållsam. Ha samlag när ni vill, och så ofta ni vill. Det har alltid fungerat.
Om mannen har ett känt problem med spermiekvaliteten, eller om ni har försökt att bli gravida i mer än ett år, så är det en god idé att ha samlag med ca. tre dagars mellanrum.
4. Drick inte för mycket alkohol
Alkohol har en direkt skadlig effekt på de celler där spermiecellerna bildas. Därför reduceras både produktionen och kvaliteten av mannens sperma om han dricker alkohol dagligen i två veckor.
Testosteronnivån faller också när man dricker mycket, något som gör att sexualdriften faller och man riskerar att bli impotent.
Upphör man med högt alkoholintag i ett tidigt skede, kan dessa förändringar helt återgå till det normala.
Fortsätter man att dricka stora mängder alkohol kan testiklarna bli påverkade och medföra ovan nämnda förändringar.
Minst en tredjedel av all manlig sterilitet orsakas av alkohol.
Högt alkoholintag hos kvinnor kan medföra amenorrhea (utebliven menstruation), utebliven ägglossning, samt störningar i lutealfasen (som förkortas).
5. Rökstopp
Det tar i genomsnitt längre tid för kvinnor som röker att bli gravida.
En av orsakerna är att rökning hämmar ägglossningen.
En annan orsak är att hormonet progesteron från ”gulkroppen” (corpus lutea) inte produceras i tillräckliga mängder. Progesteron är nödvändigt för att det befruktade ägget ska fästa sig på livmoderväggen, och för att graviditeten kan upprätthållas fram till dess att moderkakan har utvecklats.
Chanserna för en vällyckad provrörsbefruktning är av samma orsak mindre hos kvinnor som röker.
Även mannens rökning reducerar chanserna för graviditet eftersom män som röker producerar färre och inte lika friska spermier som icke-rökare.
6. Ät sunt och tänk på vikten
Undervikt och övervikt kan definitivt påverka din fertilitet och detta gäller för både män och kvinnor.
Claes Gottlieb, professor i gynekologi på Sophiahemmet, menar att kraftig overvikt påverkar ägglossningen avsevärt.
Ofta är det inte tillräckligt med hormoner för att hjälpa kvinnan till ägglossning, och det enda sättet är en viktminskning. Också vid provrörsbefruktning är chanserna lägre hos överviktiga kvinnor.
Så att gå ned i vikt bör vara det första steget för att öka sina chanser till graviditet, samt att göra sin graviditet mer riskfri.
Små mängder av transfettsyror är tillräckligt för att stoppa en kvinnas ägglossning – det har en ny studie kunnat slå fast.
Transfettsyror, eller delvis härdat fett används i livsmedelsindustrin då det är billigt och anses ge en god konsistens till många produkter.
En ny studie gjord av forskare från Harvard visar nu att det finns ännu en orsak till att vara uppmärksam på härdat fett, då även små mängder av transfettsyror ökar risken för kvinnlig infertilitet med 70%.
Transfettsyror medför i många tillfällen att ägglossningen uteblir.
Transfettsyror finns i dålig mat, som t.ex. pommes frites, konditorivaror (småkakor), feta mejeriprodukter (crème fraiche), glass och färdigmat.
Viktminskning och fysisk aktivitet ökar den barnlösas chanser för att bli gravid.
Ny forskning visar att frukt och grönsaker reducerar risken för spontanabort. En engelsk studie visar att en varierad kost där frukt och grönsaker ingår är mycket viktigt för gravida kvinnor.
De som äter frukt och grönt regelbundet har en 46% mindre risk för spontanabort.
7. Minska på kaffet
Överdrivet koffeinintag tros ha en negativ inverkan på fertiliteten.
Ett nordiskt projekt, med syfte om att inhämta kunskap om eventuella risker med koffein under graviditeten har nyligen avslutats.
Resultatet av denna undersökning är att det är sannolikt att relativt höga koffeinintag kan öka risken för spontanabort – särskilt i den tidiga graviditeten.
Det är möjligt att ett högt koffeinintag också kan ha en tillväxthämmande effekt på fostret, vilket kan medföra en lägre födselvikt. Denna effekt är dock liten, och troligtvis av mindre betydning för barnets hälsa.
Men de nordiska experternas uppfattning är att intaget av koffein under graviditet bör begränsas. Dessutom rekommenderas det att gravida och ammande begränsar sitt koffeintag till max 300 mg per dag.
Det svarar till ca 3 koppar kaffe (1 kaffekopp = 150 ml) eller 4-5 koppar te (1 tekopp = 250 ml)
8. Medicinskåpet
Tar du mediciner regelbundet?
Prata med din läkare om dina mediciner kan påverka fertiliteten (gäller både män och kvinnor).
Detta gäller också för naturläkemedel. Starka antiinflammatoriska mediciner kan störa ägglossningen.
9. Varma bad
Mannen bör vara försiktig med varma bad, för varma bad och bastubad.
Spermietillväxten fungerar inte i för hög värme och de spermier som är färdiga duger inte när mannens kroppstemperatur och därmed också temperaturen i pungen blir för hög.
Pungen har utvecklats på så vis att den kan reglera värmen kring spermierna, men om det blir för varmt så fungerar det inte.
10. Skratta mer och stress mindre!
En annan teori är att depression, nedstämdhet och stress över att inte bli gravid ökar produktionen av hormonet prolaktin, något som kan störa menstruationscykeln.
Det är dock ovisst om stress allena kan reducera fruktbarheten, men det finns teorier om det.
Avslappningsmetoder i kombination med gruppterapi kan vara en god hjälp, visar en amerikansk studie på kvinnor som har försökt att bli gravida i 1-10 år. Efter att ha deltagit i programmet blev mer än 40% gravida.
Claes Gottlieb, professor i gynekologi på Sophiahemmet påstår, att även om det inte finns direkta belägg för det, att chanserna för att bli gravid ökar när man befinner sig i en annan miljö, särskilt på semester (kommer bort från vardagen och kopplar av).
Forskare från Israel har konstaterat att kvinnor som skrattar mycket har lättare att bli gravida. Forskarna anställde en clown som skulle underhålla kvinnor som genomgick en provrörsbehandling. Ut av de kvinnor som fick humorbehandling blev 35,5 % gravida, jämfört med 19,3% hos dem som inte fick clownbesök, skriver The Times.
Orsaken menar man vara att glada patienter är mindre stressade. Förhöjt nivå av stresshormonet kortisol hämmar bl.a. LH som är ett hypofyshormon som stimulerar könshormonerna.