Endometrios och fertilitet

Endometrios är ett kroniskt tillstånd som påverkar kvinnan både fysiskt och psykiskt. Ungefär var tionde kvinna har sjukdomen, men endast 60 % av kvinnorna med sjukdomen har symptom. Läkare tror att det finns ett stort mörkertal av kvinnor med endometrios då det kan vara svårt att diagnostisera och få hjälp för och det tar ofta sju till åtta år från det att man får sina första symptom tills att man får diagnosen.

Varför får endast vissa kvinnor endometrios?/ Vad beror endomatrios på?

Vid varje menstruation förbereder sig livmoderslemhinnan sig genom att växa sig tjockare, för att kunna ta emot ett ägg, men om ingen befruktning skett, stöter kroppen ut livmodersslemhinnan tillsammans med mensblödningen. Ibland kan kroppen råka stöta ut livmoderslemhinnan åt fel håll, och istället stöta ut den genom äggledaren och ut i bukhålan.

Kroppens immunförsvar brukar kunna ta hand om den vilseledda livmoderslemhinnan och eliminera den, men ibland lyckas inte immunförsvaret eliminera allt, och livmoderslemhinnan slår rot och förökar dig. Livmoderslemhinnan börjar växa som knappnålsstora knottror och växer ofta i grupper som kallas härdar som lätt blir irriterade och skapar smärta. Dessa härdar reagerar på hormonerna östrogen och progeston, hormonerna som styr mensen, och när kvinnan har menstruation blir det blödningar i endometrioshärdarna, vilket ökar den redan befintliga irritationen och smärtan. Kroppens immunförsvar skickar hela tiden ut ämnen för att bli av med endometrios, vilket orsakar inflammation och gör nerverna mer känsliga och kroppen svarar på inflammationen genom smärtimpulser som ger mer smärta. Det finns studier som har visat att endometrios är ärftligt, och sannolikheten för att få endometrios är större om du har en släkting med sjukdomen, än om du inte har det.

Symptomer på endometrios

Endometrios kan ge många olika symptom och alla kvinnor känner av symptomen olika. Vissa kvinnor känner inte av symptomen alls och är ovetande om att de har Endometrios, medan andra kvinnor har stora problem med sjukdomen.

De vanligaste symptomen på endometrios är:

  • Kraftig smärta vid mens som ofta förvärras i slutet av mensen
  • Mellanblödningar eller rikliga mensblödningar
  • Det finns blod i urin eller avföring när du har mens
  • Smärta vid ägglossning
  • Smärtor inne i slidan och magen vid samlag
  • Förstoppning eller diarré
  • Smärta i korsryggen och ut i benen
  • Urinvägsliknande symptom så som att du ofta känner dig kissnödig eller att det svider när du kissar
  • Du känner dig ofta sjuk med trötthet, illamående och feber
  • Du har svårt för att bli gravid

Symptomen kommer ofta i perioder, där smärtan och symptomen ökar under en period och sen går ner igen. Oftast har den drabbade kvinnan bättre och sämre perioder med starkare eller svagare symptom. Har man endometrios kommer symptomen ofta redan i samband med de första menstruationerna i tonåren, och försvinner oftast i samband med klimakteriet, men i vissa fall har kvinnan symptom och smärtor även efter klimakteriet.

Gravid med endometrios

Endometrios leder ofta till nedsatt fertilitet och svårigheter med att bli gravid. Bland kvinnor utan endometrios är det ca 5-10% som inte kan bli gravida utan hjälpmedel, men för kvinnor med endometrios är det upp till 30 % av kvinnorna som har svårt för att bli gravid på naturlig väg. Endometrios medför en större risk för missfall då sjukdomen kan göra det svårare för äggen att bli befruktade, och inflammationerna på livmodern kan göra att livmoderslemhinnan inte fungerar som det ska, vilket kan göra det svårare för befruktade ägg att fastna i livmodern. Provrörsbefruktning, IVF, är den vanligaste metoden för kvinnor med endometrios att bli gravida, och chanserna för att bli gravid genom provrörsbefruktning med endometrios är lika stora som att bli gravid genom provrörsbefruktning utan endometrios. Du kan testa din fertilitet med Clearblues fertilitetsmonitor och du kan också själv följa din ägglossning genom att använda våra säkra ägglossningstest.

Diagnostisering av endometrios

Det kan vara svårt att diagnostisera endometrios då det är vanligt att läkaren misstar sjukdomens symptom för kraftig mensvärk, urinvägsinfektion eller känslig tarm. Det är viktigt att få diagnosen och rätt behandling så tidigt som möjlig, för att minska risken för komplikationer. Därför är det viktigt att du kontaktar en gynekolog eller läkare om du misstänker att du har endometrios, och att du går till en annan läkare om du inte får den behandling som du behöver.

I Sverige finns det flera endometrios specialiserade mottagningar som du kan ringa om du har frågor om symptom och behandlingar. För att ta reda på om du har endometrios måste en gynekologisk undersökning och ett vaginalt ultraljud göras. Med hjälp av ultraljudet kan läkaren se om det finns cystor, så kallade chokladcystor, på äggstockarna från endometrioshärdarna.

Visar det sig att du ha endometrios påbörjar du oftast en behandling direkt efter att du fått din diagnos. När läkaren misstänker endometrios påbörjas ofta en hormonbehandling medsmärtlindring för att minska besvären så fort som möjligt, och för vissa kvinnor är detta nog för att bli av med symptomen och smärtan. Om besvären inte lindras av hormonbehandlingen och smärtlindringen används ofta laparoskopi, en slags titthålsoperation. Läkaren gör ett snitt vid naveln och för in en lampa med videokamera i magen för att se livmodern. Äggstockarna, äggledarna och insidan av bukhålan, vilka är de vanligaste placeringarna för endometrioshärdar undersöks.

Oftast ser läkaren härdarna tydligt, men ibland behövs det ta vävnadsprover för mikroskopisk undersökning för att kunna diagnostisera endometrios.

Behandling av endometrios

Du kan aldrig bli av med din endometrios, men det finns många olika behandlingar som lindrar besvären, och du får prova dig framtillsammans med din läkare till vilken typ av behandlingar som passar dig bäst. Oftast brukar behandlingen innehålla både en hormonbehandling och smärtlindring.

Smärtbehandling

För att lindra smärtan rekommenderar läkare i första hand receptfria smärtstillande läkemedel, så som Paracetamol som finns i Alvedon och Panodil tillsammans med NSAID som finns i Ipren, Ibuprofen och Naproxen. Om denna behandling inte är tillräcklig kan läkaren ge en tilläggsbehandling i form av Gabapentin eller Saroten. Kvinnor med stor smärta kan behöva starkare smärtlindring med medicin så som Tradolan eller Citodon som båda är morfinliknande. Du kan också få hjälp av en smärtspecialist eller en gynekolog med stor erfarenhet av smärtbehandling för förstår smärtan och för att kunna få smärtbehandling för just den unika situationen.

Hormonbehandling

Östrogen påverkar endometrios negativt, och därför behandlar man ofta endometrios genom att minska nivåerna av östrogen i kroppen och genom att stoppa ägglossningen och menstruationen för att minska aktiviteten i endometrioshärdarna och lindra smärtan. Vanligtvis startar denna typ av behandling med vanliga p-piller som har både östrogen och gesstagen, fungerar inte det provar man ofta läkemedel som endast innehåller gentagen eller GnRH-analoger.

Behandling med p-piller

Många p-piller innehåller östrogen och gestagen och fungerar därför som en hormonbehandling. Den enda skillnaden är att du inte tar uppehåll från p-pillerna utan tar dem varje dag. Många kvinnor blir helt utan blödning när de äter p-piller varje dag, och det inte farligt att inte ha någon mens under behandlingen. Denna behandling fungerar endast om du blir helt blödningsfri genom att kontinuerligt äta p-piller. Får du fortfarande blödningar även om du äter p-piller utan uppehåll passar denna behandling inte dig.

Behandling med gestagen

Hormonet genstagen gör ofta att du blir utan menstruationsblödningar, vilket gör att smärtan minskar. Genstagen kan tas på olika sätt, men det vanligaste är att de kommer som tabletter, men man kan även ta genstagen i from av sprutor i intervaller mellan var tredje vecka upp till var tredje månad. Vissa hormonspiraler innehåller också gestagen och kan därför också användas för att stoppa blödningar och minska smärtan.

Behandling med GnRH-analoger

GnRH-analoger sätter kroppen i ett konstgjort klimakterie genom att ta bort nästan all östrogenproduktion från äggstockarna vilket minskar smärtan. Läkare brukar ge läkemedel för att skapa en låg östrogenproduktion för att lindra klimakteriebesvär så som svettningar och vallningar. GnRH-analoger kan tas antingen som nässpray eller som en spruta med 3-4 veckors mellanrum.

Kost och motion

Både kost och motion är viktigt för kvinnor med endometrios. Många av kvinnorna med endometrios har också magproblem som blir värre under menstruationen. Det finns ingen speciell kost som hjälper mot endometrios, men många upplever att de mår bättre när de slutar äta kolhydrater så som bröd, ris och pasta. Andra märker av en förbättring när de undviker laktosprodukter.

Läkare rekommenderar att äta ordentligt och varierat, så som:

  • Regerbundna måltider – undvik stora mängder fett
  • Minska mängden kaffe och alkohol – båda kan överstimulera tarmen och skapa problem för en orolig mage
  • Minska mängden av drycker med kolsyra
  • Var uppmärksam på om du tar medicin som kan medföra biverkningar för magen, så som förstoppning.

Utöver en ordentlig kost är det också viktigt för kvinnor med endometrios att motionera regelbundet, då motion sätter igång både magen och produktionen av endorfiner, som båda kan hjälpa mot smärtor. Det kan räcka med promenader eller lättare träning för att frigöra endorfiner.

Om du vill veta mer om dina möjligheter för att bli gravid, kan du kontakta vår samarbetspartner TFP Stork Fertility för att beställa ett rådgivningssamtal om din fertilitet.

Källor:

Endometriosföreningen

Tidsskriftet den norske legeforening