TEMA | Svårt att bli gravid
Babyplan har träffat 6 olika kvinnor som alla drömmer om att bli mammor. För vissa lyckades det efter lite väntan. Andra har upplevt att förlora, medan andra har upplevt upprepade missfall, eller att det ännu inte funnits två streck på graviditetstestet. Gemensamt är att de är kvinnor i fertil ålder, men ingen av dem förväntade sig att det skulle vara så svårt. Äntligen har vi träffat en kvinna som är både mamma och änglamamma. Hon saknar större öppenhet och mindre beröringsrädsla när man förlorar.
Anna Hulbæk Grauman upplevde två spontanaborter innan hon äntligen blev mamma till lilla Asta. Läs berättelsen om Annas väg till att bli gravid och hur det är att bli en del av en vanlig men tråkig statistik.
Hon är 25 år och är äntligen mamma för första gången. Anna Hulbæk Grauman har alltid drömt om att bli en ung mamma, men även om hon var redo redan som 24-åring fick det gå nästan två år innan hon hann sitta med en liten bebis i famnen. Anna är en av kvinnorna som varje år hamnar i den tråkiga statistiken om spontanaborter. Så många som 25-30 % av alla gravida kvinnor får blödningar under graviditeten, och hälften av dessa får missfall (Sundhed.dk).
Inte för att hon inte blir gravid. För det kommer hon att bli. Anna blir faktiskt snabbt gravid. Varje gång hon och hennes pojkvän försöker blir hon gravid inom några månader. Men tyvärr slutar två graviditeter i rad i spontanaborter – båda gångerna i vecka 8-9. Och båda gångerna måste hon genomgå en kirurgisk abort innan hon och hennes pojkvän kan börja om. Och allt är helt normalt, så det finns inga läkare som höjer på ögonbrynen någon gång.
“Vid vår allra första nackvecksskanning kände jag att något var fel. Men jag hade inte provat det tidigare, så jag avfärdade det och tänkte att jag nog bara var lite nervös. Men tyvärr var min magkänsla rätt: Det var inget hjärtslag. Så det var en enorm magpirr.”
Anna upplever det som ett stort nederlag. Hon gör först en medicinsk abort, men efter 9 dagars väntan med fler piller, massiv smärta och frustration, slutar hon med att gå med på en kirurgisk abort i juni 2020.
Som tur är är hennes pojkvän optimist och snabbt redo att gå vidare. Anna börjar läsa en massa artiklar om vad hon kan göra själv för att optimalt stödja sin kropp för att bli gravid igen. Samtidigt går hon in i ett samarbete med Babyplan, där hon får råd och möjlighet att testa olika produkter.
Anna börjar äta folsyra och testar sin ägglossning systematiskt och redan i september är hon gravid igen. Tyvärr är lyckan kortvarig. För även denna gång slutar graviditeten i en spontanabort vecka 8-9.
“Det var två nästan identiska processer. Jag hade ont i magen i vecka 8 och kände att något var fel. Samtidigt blödde det lite. Och så slog det mig: Åh nej, min kropp kan bara inte gå längre än vecka 8.”
“Andra gången var ännu värre. Jag började räkna månaderna och åren och tänkte: Tänk om det går ett år och vi måste genomgå behandling? Och vad skulle det kunna kosta? Samtidigt var jag så desperat att det någonsin skulle vara möjligt. Läkarna sa bara: “Du är så ung.” — Det är helt normalt. … men ärligt talat, vad skulle jag kunna använda det till!”
Ägglossningstest – ett kontrollelement
Under 2020 har Annas kropp varit under stor press med hela två aborter inom ett halvår. Efter Annas andra spontanabort går det flera månader när hon inte får mens och hennes cykel är trasslig. Väntan är lång och medan Anna otåligt väntar på att hennes kropp ska vara redo igen börjar hon testa mer systematiskt med Babyplans ägglossningstest.
”Jag är van vid att ha kontroll över allt, men när det kommer till det här är man plötsligt helt utom kontroll. Här gav ägglossningstest mig ett inslag av kontroll, för nu hade jag gjort vad jag kunde. Det gav mig också sinnesro så jag behövde inte stressa över om jag hade ägglossning den här månaden eller var jag befann mig i min cykel.”
I januari – efter tre månader – får Anna sin normala mens igen och redan i slutet av mars väntar en liten överraskning. Det finns två streck på graviditetstestet. Ändå är något annorlunda. För det är först när hon passerar vecka 20 som de båda kan slappna av.
”Omkring vecka 8 får jag en väldigt liten blödning igen, precis där vår kurs har brustit de andra gångerna. Jourhavande läkare gör oss ännu mer oroliga. Han menar att vi nog måste acceptera att det är ännu en abort, så att vi plötsligt ställs inför tredje gången, där känslorna och oron kommer i förgrunden. Men som tur är visar skanningen hjärtslag. I nackvecksskanningen ser allt också bra ut. Men vi vågar inte riktigt glädjas. Det är först efter 20 veckor som vi börjar kunna slappna av så smått, säger Anna.
Öppenhet lindrar sorg
De två spontana aborterna har varit en större sorg för Anna än hon hade trott. Många av Annas vänner har inte barn själva ännu. Därför har Anna inte kunnat dela alla svåra tankar med sina vänner. Hennes bästa råd är att säga det högt till omvärlden och prata med andra om det – även när det inte är roligt. Därför har hon också valt att själv träda fram och dela med sig av sin historia.
“Det har varit en större sorg för mig än man kan tro vid första anblicken. Under hela tiden har jag varit öppen för kollegor, vänner och familj. Det har varit ett riktigt bra sätt för mig att bearbeta det. Jag hade faktiskt en kollega som berättade att de varit med om samma sak – och jag hade ingen aning. Det var riktigt trevligt att höra deras historia och att det också kan sluta bra. Hemma har vi också använt varandra mycket och försökt sätta ord på hur vi var och en mådde”, säger Anna Hulbæk Grauman som med sin lilla bebis i famnen känner att hon finns där hon kan lägga allt bakom sig. Med en bebis i famnen glöms aborter snabbt bort. Hon upplever också att aborterna har stärkt henne att bli mer ‘lugn’ i rollen som mamma.
5 saker Anna har gjort för att öka sin chans att bli gravid
1. Ägglossningstest är alfa omega
Innan vi började hade jag ingen aning om ägglossningstest. Jag köpte själv ett paket men tyckte att det var svårt att läsa. Men det förändrades totalt när jag kom i dialog med Babyplan och fick reda på hur och hur ofta jag skulle testa. Och då gick det faktiskt upp för mig att det var så vettigt för mig. Här fanns ett litet inslag av kontroll som gav mig sinnesro. Jag använde Babyplan ägglossningstest stickor hemma för att spara miljön, medan Babyplan stavar är riktigt praktiska att ha i väskan.
2. Den dagliga folsyran – enkel förpackning för handväskan
Jag var nöjd med Babyplans folsyra. Förrpackningen är lätt att ha med sig i väskan istället för en stor glasburk. Det var också mer diskret när man inte är redo att dela graviditeten ännu.
3. Noll kemi
Jag har funderat mycket på att inte ha på mig parfym och att utsätta min kropp för hormonstörande ämnen och e-nummer. Jag ville undvika att påverka mitt hormonsystem och stressa kroppen. Detta var särskilt något jag fokuserade på efter att jag förlorade första gången.
4. Stig upp ur soffan
Jag bryr mig mycket om min fysiska hälsa. Har jag inte orkat gå till gymmet så har jag tagit en promenad istället. Både mentalt och fysiskt tjänar du på att få lite luft och få igång kroppen snarare än att bara sitta still i soffan.
5. Följde goda råd från Babyplan
Just för att jag ingick ett samarbete med Babyplan läste jag många artiklar på Babyplan.dk och de små foldrar som följde med produkterna. Här fanns många goda råd, till exempel om användningen av ägglossningstest och vad du kan göra för att förbättra din spermiekvalitet. Här är många goda råd som jag tagit till mig.
… och ja, ja. Så Anna har använt både tidiga och vanliga graviditetstest från Babyplan. Och det är därför hon snabbt upptäckte att hon var gravid varje gång
3 goda råd från Anna
- Var öppen för kollegor, familj och vänner. Ibland kommer du att upptäcka att andra oväntat också öppnar upp och berättar sin historia. Andra gånger är det bara skönt att möta förståelse när man är upprörd.
- Sätt ord på hur du känner. Kom ihåg att använda varandra och stötta varandra och håll huvudet uppe. Var positiv – även när det är svårt.
- Använd ägglossningstest – speciellt om din cykel är oregelbunden och/eller du vill få en känsla av var din kropp befinner sig. Det kan ge dig en känsla av kontroll när du är i en situation där du upprepade gånger upplever att du tappar kontrollen.
Kort om Anna Hulbæk Grauman
25 år
Bor i Næstved med sin käraste i en patriciervilla från 1920-talet
Mammaledig med dottern Asta
Är utbildad revisor och studerar på CBS vid sidan av.
Följ Anna på Instagram @annahulbaek