Vad är folsyra?
Folsyra är ett vattenlösligt B-vitamin, som är en viktig faktor för generell tillväxt, och det är en förutsättning för att de röda blodkropparna bildas, samt för normal celldelning. Det stimulerar också produktionen av mjölk hos gravida kvinnor, och är bra för huden och matspjälkningen.
Den generella rekommendationen för vuxna är på 300 mikrogram folsyra dagligen, men gravida, och kvinnor som försöker bli det, bör få en ännu högre dos.
Livsmedelsverket rekommenderar ett tillskott på 400 gram folsyra dagligen från ca tre månader innan graviditeten, till och med 12:e graviditetsveckan. De 400 mikrogrammen är dock en mängd som är svår för de flesta att få täckt via kosten, och då är ett tillskott i tablettform ett bra supplement.
Varför är folsyretillskottet så viktigt vid graviditet?
Man har funnit att ett folsyretillskott kan sänka risken för missbildningar av hjärna och ryggmärg, t.ex. ryggmärgsbråck hos barnet med upp mot 40%.
Fostrets neuralrör, som senare utvecklar sig till hjärna och ryggrad, stänger sig tidigt i graviditeten; redan på 22:e till 29:e dagen efter befruktningen, och i den processen spelar folsyran en avgörande roll. Ibland kanske kvinnan inte ens är medveten om att hon är gravid – det är därför rekommendationen är att börja ta det extra tillskottet redan i planeringsstadiet för en graviditet.
Vad är bra källor till folsyra i kosten?
Goda källor är t.ex. spenat, bälgfrukter, bröd, gryner, bär och frukt, men även kycklinglever och äggula är bra källor.
Överdosera inte!
Kom ihåg att följa rekommendationerna, och överdosera aldrig! Om man t.ex. redan tar en multivitamintablett, så innehåller den redan ett folsyretillskott, och man bör inte ta extra. Vid osäkerhet kan det vara en god idé att fråga barnmorska eller läkare om råd.