Stress kan påverka dina chanser för graviditet

Försöker du att bli gravid men utan att lyckas? Då vet du att det kan vara både stressande och frustrerande. Ju längre tid som går, ju värre blir det och ju mer press läggs på hela situationen. Forskning pekar emellertid på att just stress kan öka produktionen av prolaktin. Prolaktin är ett hormon som i vissa tillfällen kan störa din menstruationscykel och därmed förhindra graviditet.

Forskningen har ännu inte definitivt bevisats, men under en amerikansk studie av en grupp kvinnor som alla hade försökt bli gravida i 1-10 år, avslutade 40% av kvinnorna med en vällyckad graviditet. Detta skedde som en följd av en integrering av avslappningsövningar och mindfulness i deras vardag.

Meditera dig till en snabbare graviditet

Ett bra sätt att hitta inre ro och närvaro på är genom mindfulness. 
Mindfulness har under de senaste åren blivit ett populärt hjälpmedel mot en stressig vardag, där det genom meditation och yoga söks efter en djupare närvaro och att befinna sig i nuet. Avsikten är att hitta klarhet kring sina tankar och känslor. Det gör att man objektivt kan förhålla sig till de utmaningar man ställs inför, och därmed hantera sitt beteende och sin reaktion på ett lugnt och stressfritt sätt. På det viset håller man sig avslappnad i stressiga situationer, och blir kanske till och med lite gladare.
Forskning visar, som sagt, att stress kan motarbeta graviditet. Vi har därför samlat 4 mindfulness-övningar till dig, så att du kan slappna av och samtidigt öka dina chanser för att bli gravid.

1. Mindfulness i det fria

En rask promenad i det fria kan göra underverk för ditt stressade sinne, och kan hjälpa dig med att hitta ro och närvaro. Det är viktigt att du ger promenaden din fulla uppmärksamhet – så låt mobilen och andra störande element stanna hemma, och låt dig i stället ledas av naturen och dina omgivningar.

Fokusera på ljuden och färgerna kring dig. Lyssna till bladens rasslande och vindens sus. Ge dig hän till himlens skiftande färger och solens glänsande strålar. Andas in djupt och känn hur dina andetag rör sig helt ned i botten på lungorna. Stäng eventuellt ögonen ett ögonblick och ta in alla sinnen kring dig. Det är inte viktigt hur du gör det – bara att du är närvarande och uppmärksam på din väg.

2. Hitta närvaro i din kropp

Känner du att stressen sitter i din kropp som en krypande och överväldigande känsla? Hitta då närvaro med en bodyscanning. Du har garanterat stött på den här övningen tidigare – antagligen under skoltiden efter en idrottslektion med full fart. Du lägger dig gott till rätta med stängda ögon och slappnar helt av i din kropp. Du tar djupa andetag, och märker hur din andning rör sig ut i de olika delarna av din kropp. Du fokuserar långsamt på en kroppsdel i taget. Från dina tår, upp genom dina ben och din mage, ut i fingerspetsarna och upp längs dina armar, till du till sist når hals, käke och panna. På det viset får du slappnat av i alla delar av din kropp, och hittar en nästan skimrande ro.

Är du osäker på hur du ska börja? Då finns det en mängd av appar som har utvecklats för ändamålet, och som ger dig möjlighet för att prova en guidad bodyscanning.

3. Behåll fokus och slappna av

Det har alltid varit mycket prat om multitasking och hur man kan nå det hela på halva tiden, om man bara använder både armar och ben för att lösa sina uppgifter. Det har dock visat sig de senaste åren, att multitasking inte är så effektivt som man kanske tror. Det beror på att man ofta varken blir helt eller halvt färdig, och samtidigt blir man stressad över den saknade fördjupningen i sina uppgifter. Istället har det blivit en ökad fokusering på det motsatta; singletasking, där koncentrationen är helt riktad mot en enda uppgift. Du kan öva dig på singletasking med även de minsta vardagssysselsättningar – så nästa gång du dammsuger, diskar, eller viker tvätt, så försök att uteslutande fokusera på ljudet från dammsugaren, känslan av det varma diskvattnet mot dina händer, eller doften av nytvättade kläder. Glöm allt annat och slappna av.

4. Meditation på dina villkor

Mindfulness handlar om att hitta ro och närvaro, så om du gör det stående, gående, liggande eller sittande, så gör det ingen skillnad. Meditation föregår dock oftast som sittande i en sorts skräddarställning, populärt kallat lotusställning. Här pressar du tum- och pekfinger mot varandra, medan armarna lugnt vilar på knäna.

Ställningen är emellertid inte det viktiga. Det viktiga är att fokusera på sin andning och slappna av. Försök släpp dina tankar, som om de var en ballong som stilla svävar mot himlen. Det kan vara en fördel att drömma sig bort till en vacker plats, som ger dig ro, och gör dig glad. Föreställ dig t.ex. en vacker äng med vilda blommor som still svajar i vinden, medan solen skiner från en molnfri himmel. Det kan vara svårt att hålla störande tankar och uppgifter undan i början, så var snäll mot dig själv och ge dig en chans för att försöka på nytt – det ska nog lyckas.