Vad händer i kroppen vid graviditet?
En graviditet medför stora förändringar rent kroppsligt. När du blir gravid kommer din kropp att utsöndra graviditetshormon i blod och urin. Det har till syfte att bevara och stimulera gulkroppen och därmed graviditeten. Graviditetshormonet kan registreras redan 6-8 dagar efter befruktningen.
Vissa graviditetstest kan dock först registrera graviditetshormon över en viss gräns. Därför kan de vara negativa om du tar dem för tidigt, så bäst är att använda dem enligt anvisningarna för den produkt du köpt.
Graviditetshormon-nivån stiger gradvis under den första delen av graviditeten. Den fördubblas ca var tredje dag under första trimestern, och kan därför användas för att hålla koll på att den utvecklar sig som planerat om din läkare anser att det finns behov för det. Från ca vecka 20 är nivån konstant, och stiger inte ytterligare.
Om graviditetshormon-nivån inte stiger tillräckligt kan det vara tal om ett utomkvedshavandeskap (graviditet utanför livmodern). Vid en abort eller efter avslutad graviditet faller graviditetshormon-nivån igen.
När graviditetstesten är positiv bör du boka tid hos barnmorska/läkare för att få graviditeten bekräftad med graviditetshormon-mätning. Från ca 7:e graviditetsveckan kan man också se graviditeten vid en ultraljudsundersökning om du går till en klinik där den sortens utrustning finns tillgänglig.
I graviditetens vecka 6 – 10 erbjuds du normalt den första graviditetsundersökningen, då även din journal fylls i. Vid den konsultationen kan du också ställa frågor om bl.a. medicin, rökning, alkohol och motion i samband med graviditeten.
Övriga barnmorske/läkarbesök ligger i vecka 25 och 32, då barnmorskan också känner på magen, och lyssnar till barnets hjärtljud. Utöver det erbjuds du en rutinmässig ultraljudsundersökning mellan vecka 18 och 20.