AnnSofie har mist två gånger – tredje graviditeten är svår

TEMA | Svårt att bli gravid

Babyplan har träffat 6 olika kvinnor som alla drömmer om att bli mammor. För vissa lyckades det efter lite väntan. Andra har upplevt att förlora, medan andra har upplevt upprepade missfall, eller att det ännu inte funnits två streck på graviditetstestet. Gemensamt är att de är kvinnor i fertil ålder, men ingen av dem förväntade sig att det skulle vara så svårt. Äntligen har vi träffat en kvinna som är både mamma och änglamamma. Hon saknar större öppenhet och mindre beröringsrädsla när man förlorar.

Läs alla artiklar i serien här


“Ingen hade sagt till mig att det skulle vara SÅ svårt att bli gravid, och – när man äntligen blir gravid – att de allra flesta graviditeter slutar i ett missfall under de första veckorna”

Så låter det från 25-åriga AnnSofie Jensen som just nu håller andan för tredje gången gillt. För såväl sorgen som ångesten och rädslan för att det ska hända igen är en ständig följeslagare under hela denna graviditet.

AnnSofie Jensen har precis genomgått en nackvecksskanning. Bebisen är frisk och mår bra, det är hjärtslag och risken för Downs syndrom är minimal – ja, allt ser helt normalt ut. Det är en milstolpe att AnnSofie Jensen och hennes pojkvän har nått den här punkten. För de har upplevt det som många går igenom, men få pratar om: Två tidiga missfall – det första missfallet några dagar innan de måste gå på den obligatoriska nackvecksskanningen för att se sin lilla drömbebis för första gången.

Däremot kommer de aldrig iväg till nackvecksskanning. Några dagar innan börjar AnnSofie Jensen plötsligt blöda. Hon har inte ont, ingen smärta, men hon är ändå nervös, eftersom blodet “kissar” ur henne. Runt midnatt anländer hon till sjukhuset, och parets värsta mardröm bekräftas: Det finns inget hjärtslag längre. Läkarna tror att hjärtat har stannat ca. 14 dagar tidigare.

“Vi är förkrossade. När vi får erbjudandet att få det borttaget nu i samband med en medicinsk abort eller senare vid en kirurgisk abort svarar jag enträget: “Det måste bara bort nu”… Även om jag får rådet att gå hem och ta ställning till det. Jag orkar inte med tanken på att jag har gått runt med ett dött foster i magen i 14 dagar – för jag har haft alla graviditetssymptom.”

Den medicinska aborten kommer dock att vara väldigt smärtsam för AnnSofie Jensen. Hon går igenom flera dagar med svår smärta, larmar till sjukhuset och hon svimmar flera gånger. Efter en hel natt med extrem smärta undersöks hon. Här visar det sig att AnnSofie Jensen har rester av fostervävnad i livmodern som inte har stötts bort, och som därför orsakar smärtan. Hon skickas akut till sjukhuset, där det också visar sig att hon tappat mycket blod, som sitter i livmodern. AnnSofie Jensen blir därför sövd för en kirurgisk operation.

Operationen går bra. Fostret och fostervävnaden avlägsnas helt. Hennes livmoder ser bra ut och hon får veta att hon förmodligen ska kunna bli gravid igen. Ändå har upplevelsen och sorgen över att förlora satt sina spår.

Stor sorg efter förlusten av baby

AnnSofie Jensen har varit sjukskriven i drygt två månader efter aborten. Hon jobbar inom räddningstjänsten och har svårt att gå tillbaka till jobbet och hantera andras kriser när hon har svårt att hantera sina egna. Hon kan inte sova, känner sig pressad och har svårt att hinna med sitt jobb, vilket kräver att hon fattar snabba beslut.

“Tankarna går genom mitt huvud: Varför var vi tvungna att gå igenom det här? Vi är båda unga, friska och vältränade, idrottar regelbundet, äter nyttigt, dricker inte, röker inte och drogar inte. Varför oss?”

AnnSofie Jensen och hennes pojkvän erbjuds att ta del av det så kallade COPL-projektet – ett erbjudande för par med graviditetsbortfall i Region Huvudstaden. Enligt forskningsprojektet upplever 20 000 kvinnor i Danmark graviditetsförlust varje år, så studierna måste avslöja varför vissa förlorar. COPL-projektet ger dock inte AnnSofie Jensen och hennes pojkvän något tydligt svar på varför de har förlorat. De måste bara försöka igen.

“Det enda som jag känner kan hjälpa mig är att bli gravid igen. Så vi kastar oss ut i en ny omgång ägglossningstest. Och så får jag bara ta alla bekymmer som de kommer.”

Dagarna och veckorna går. Varje dag är en kamp för AnnSofie Jensen. Hon blir dock gravid igen i mars, men lyckan är kortvarig då hon 11 dagar senare plötsligt blöder igen och graviditetstestet bleknar. Både hon och hennes pojkvän hade Corona under hennes ägglossning, så läkaren tror att detta kan vara orsaken, eftersom feber kan påverka både ägg och spermier

Två streck och skanningar varje vecka

I april lyckades hon bli gravid för tredje gången. 14 dagar innan AnnSofie testar positivt lider hon av yrsel och illamående.
“Jag är så säker på att den finns där. Jag kan känna det på min kropp. Dagarna efter testar jag om och om igen. Varje gång är testet positivt och jag kan bara inte riktigt tro det”.

När hon når vecka 6 börjar hon göra trygghetsskanningar varje vecka, där hon och hennes pojkvän kan se hjärtslag och att livmodern växer. Detta är goda nyheter, men hennes dagbok säger också att hon är “sårbart gravid”. AnnSofie Jensen får psykologhjälp genom föreningen Föräldrar och sorg, som hjälper alla som har förlorat ett barn under graviditeten eller senare.

“Jag var och är livrädd för den här graviditeten. Jag har fortfarande svårt med tanken på att jag har gått i 14 dagar och gnuggat magen och allt det där – och sedan har den bara verkligen varit död. Jag är SÅ rädd för att förlora igen, och varje gång jag har den här bilden i huvudet av att sköterskan under skanningen tar tag i mitt lår och säger: “Tyvärr”. Samtidigt har de veckovisa skanningarna också hjälpt mig igenom vecka för vecka.”

Känn att andra försummar sorgen

AnnSofie Jensen upplever att många slarvat bort hennes sorg, oro och oro med kommentarer som: “Sätt dig upp på hästen igen” eller “När man får barn är det många fler bekymmer”.

”För mig är det inget körprov som jag har blivit underkänd på. Det går mycket djupare. Det här är hela min dröm. De föreställningar vi har haft där mattan plötsligt rycks bort under dig. Samtidigt har du alla dessa hormoner som springer runt i kroppen som gör dig extra känslig. Jag vet att jag nog får leva med att vara nervös under hela graviditeten. Varje gång jag upplever ett pirr eller något annat i min kropp kommer rädslan, men folk kan ignorera de dumma kommentarerna.”

Under hela processen har det hjälpt AnnSofie att prata öppet om saknaden – även om många inte förstår hennes sorg och oro över den nya graviditeten.

AnnSofie har därför också tvekat mycket med att meddela graviditeten på sociala medier. Å ena sidan känner hon att hon måste vara redo att dela med hela vänkretsen – å andra sidan vill hon inte skada någon själv:

“Jag tänker inte skriva till alla att nu ska 2 bli 3 och allt det där vanliga. För mig är det viktigt att skriva att det inte har varit lätt att ta sig hit och att vi tänker på de som fortfarande kämpar. Det är viktigt för mig att inte kasta salt i såret på någon som sitter där jag har varit. Jag hoppas att min öppenhet kan hjälpa andra att behålla tro och hopp, och att fler kanske vill dela med sig av sin historia.”

5 fakta om graviditetsförluster från COPL-projektet

  1. Danska kvinnor har en risk på ca. 25% att uppleva graviditetsförlust någon gång i livet och 1-2% att uppleva upprepad graviditetsförlust.
  2. Ca. 60 % av förlorade graviditeter har en kromosomdefekt som är oförenlig med livet.
  3. Idag görs inga rutinundersökningar av den förlorade graviditeten eller paret
  4. Undersökningar görs tidigast efter tre eller fler graviditetsförluster. Det beror på att ju fler graviditetsförluster desto större är sannolikheten att fostret är prematurt, och att förklaringen då måste hittas hos kvinnan (paret).
  5. Studier visar att sorgen över att förlora en graviditet är oberoende av graviditetens längd. Du upplever det som en betydande förlust och kan känna sorg, skuld och skam, eftersom graviditetsförlust är ett tabu.

Läs mer om upprepade graviditetsförluster på Graviditetstab.dk

Därför vill AnnSofie vara öppen med sina förluster

1. Fler än man tror upplever abort


Vi var väldigt optimistiska när vi slängde p-pillren, eftersom ingen hade berättat för mig om 25% av alla graviditeter. Vi försökte i ett helt år innan vi blev gravida första gången, så vi trodde att det var vi, att vi gjorde något fel osv..

2. Svårt att vara glad på väninnors vägnar


Jag har haft mörka tankar om att väninnor lägger upp skannade bilder på sociala medier. Jag kunde tänka: “Åh, hon ramlade nerför en trappa.” Det skrämde mig att uppleva den sidan av mig själv, för jag ville så gärna vara glad för dem.

Det hela blev en ond spiral för mig och helt ärligt så visste jag inte om de hade haft lika svårt för det som vi. Men jag orkade bara inte konfronteras med alla de där skannade bilderna, så det slutade med att jag tog bort några av mina vänner på sociala medier – bara för att skydda mig själv.

3. Nästa graviditet är svårare


Många tror att eftersom jag är gravid igen så är allt glömt. Det är det verkligen inte. Jag är medveten om alla förändringar i min kropp. Varje signal. Bara ett hack i ljumsken. Jag är så rädd för att få missfall hela tiden. Jag är så nervös varje gång de ska scanna och kolla hjärtslag.

Det här har AnnSofie gjort för att bli gravid



Systematiskt användning av ägglossningstest 


De första tre månaderna försökte vi bara utan att testa. Jag försökte räkna mig till när jag hade ägglossning. Efter det använde jag ägglossningstest systematiskt morgon och kväll.

Jag trodde att jag hade det under kontroll och kände min cykel, men fick snart reda på att min ägglossning var vid en helt annan tid än jag hade förväntat mig.

Jag upptäckte att jag inte kunde räkna med vad min kropp själv indikerade, t.ex. stickningar i underlivet, flytningar etc. När jag sedan testade var det en helt annan tid då jag hade ägglossning. För övrigt tycker jag att de billiga stickorna fungerar lika bra som dyrare märken.

Det som är bra med testerna är att du kan ta kontroll själv, så du är också bättre förberedd när du ska prata med läkaren. Jag vet till 100% när jag har ägglossning. Jag visste när jag skulle föda osv. Allt är schemalagt. Jag hade inte kunnat göra det utan dessa produkter.



Babykopp efter samlag


Vi har även använt en Babycup (Ferti Lily Befruktningskopp). Ja, jag blev faktiskt gravid de gånger jag använde den. Det kan jag se eftersom jag har följt min cykel in i minsta detalj. Det är inte vetenskapligt bevisat att det fungerade för oss, men vi har gärna använt det och skulle göra det igen.

Köpte spermatest till min man

Min man köpte ett spermiekvalitetstest och hade det bara i några dagar innan han tog sig tid för att använda det. Han kände trots allt inte att det var något fel. Men här var mitt argument att jag testar ägglossning varje månad – och tänk om det var han – och det argumentet kunde han väl följa. Han var dock väldigt glad att han kunde ta den hemma när han kände att han var redo för det. Som tur var blev resultatet att allt såg bra ut. Vi fick senare också ett test på en klinik och fick samma resultat.