Alexandra delar sina erfarenheter med Babyplans test

FAQ med Alexandra

AlexandraAlexandra är 35 år och bor i Skåne med Mattias som är 43 år. De har lille Elliot och två katter. Elliot kom till världen i 2017. Alexandra har ett något högre AMH-värde än normalt. Det innebär att hon inte alltid får ägglossning. Hon och Mattias har därför försökt i tre år på att få en lillebror eller lillasyster, och ingick i början av 2021 ett samarbete med Babyplan.

I denna FAQ har vi samlat Alexandras upplevelse och erfarenheter med Babyplans produkter under sin resa mot önskebarnet. Följ också Alexandra på Instagram _kampenmotminkropp_ där hon delar med sig av sina tankar och erfarenheter.

1. Vad har du/ni gjort for att öka era chanser för att bli gravida?

När man som vi har försökt länge, så vill man gärna göra allt man kan för att öka chansen. Vi har därför provat många olika saker för att bli gravida, bl.a. Bisolvon-metoden (ett slemlösande läkemedel), kosttillskottet Gelé Royal (även kallat bidrottninggelé), att ligga efter samlag, och Letrozole för att stimulera ägglossning. Utöver det såklart även använt ägglossningstest, fertilitetsglidmedel, folsyra från Babyplan.

2. Varför ingick du ett samarbete med Babyplan? Kände du till Babyplans produkter sedan tidigare?

Ja, jag kände till Babyplans produkter sedan tidigare, och tyckte verkligen om dem, och ville riktigt gärna rekommendera Babyplans tester till andra. På marknaden finns det tyvärr tester som alltid visar svaga streck, men det gör inte Babyplans. De är mycket tydligare, och man får ett klart svar.

3. Har du/ni haft en plan för hur du skulle bli gravid?

Nej, vi har precis haft någon strategi månad för månad. Vi har provat riktigt mycket, och så har jag haft koll på när jag har haft ägglossning så att vi bäst kunde träffa det lilla fönster där man är som mest fertil.

4. Vilka erfarenheter har du med ägglossningstest?

Jag har goda erfarenheter med ägglossningstest från Babyplan. Med dem kan man se när kroppen gör sig redo för ägglossning, så att du vet när du är mest fertil och kan börja att ha samlag.

Man kan ju också bara ha regelbundna samlag, men jag tycker om att ha mer kontroll över situationen. Så jag vill absolut rekommendera användandet av ägglossningstest, så att du kan se att kroppen i alla fall får en LH-stegring (som ju krävs för att kunna få ägglossning).

Mitt bästa råda är nog att man inte ska ta för givet att en LH-stegring sker på samma dag i varje menstruationscykel. Ibland kan det ske tidigare och andra gånger senare. Ibland kommer det dessvärre inte alls. Men så vet man att man kanske behöver söka hjälp.

Många tror att man har ägglossning bara för att man har ett positivt ägglossningstest. Även om man har en lh-ökning så betyder det inte att man har ägglossning. Att det vet man bara genom att mäta temperaturen i kroppen eller blodprov. Och kanske även att ägglossningen sker först EFTER det positiva testet. Inte samtidigt.

5. Vad anser du om graviditetstesten? Föredrar du Babyplan stav eller sticka?

Graviditetstest från Babyplan är lika tydliga och lätta att avläsa som ägglossningstest. Det finns andra tester på marknaden som alltid visar ett svagt teststreck, och som får en att tro att man är gravid, när man faktiskt inte är det. Det ger falska förhoppningar. Med det gör inte Babyplans test. De är riktigt bra och säkra.
Jag tror att jag föredrar Babyplan stav för att det är lättare att hålla den, och det är lättare för urinen att träffa den absorberande delen av staven. Det gör inget om urinen kommer lite längre upp eftersom själva testen skyddas av stavhöljet. Men med det sagt, så tycker jag både Babyplan stav och sticka fungerar väl. Man kan ju för den delen också uppsamla ett urinprov i en bägare och testa med stickan.

6. Har ni provat Babyplan spermatest?

Babyplan spermatestJa, spermatesten fungerade riktigt bra, och vi var mycket nöjda med den. Det fanns mycket tydliga instruktioner och testen visade ett tydligt svar. Vi har också provat ett annat märke, som inte fungerade. Det fanns inga tydliga instruktioner, så antagligen utförde vi testet helt fel.

7. Har ni provat Babyplan fertilitetsgel?

Vi har använt det varje gång. Det fungerar riktigt bra för oss.

8. Visste du, att vissa fertilitetsglidmedel är skadliga för spermierna, när man gärna vill bli gravid?

Babyplan fertilitetsgel - Fri från parabenerJa, det fick jag veta för en tid sedan, när vi provade ett annat fertilitetsglidmedel på marknaden som vi tyckte var bra. Dessvärre fick jag ett tips om en video på YouTube där de hade testat just detta glidmedel, och kommit fram till att det dödar spermierna. Så vi slutade att använda det omedelbart. Jag var rätt chockad och arg över att det var ’falsk reklam’.

9. Hade du hört talas om Babyplan Ultraljudsmonitor när du hörde talas om Babyplans produkter? Och vad tycker du om den?

Babyplan UltraljudsmonitorNej, den hade jag inte alls hört talas om. Men det ser väldigt spännande ut att du själv kan lyssna hemma, så jag kommer definitivt att prova det dagen jag förhoppningsvis blir gravid igen. Jag skulle vara väldigt glad att testa det och se hur det fungerar. Det ser väldigt enkelt ut.

Läs mer om Babyplan Ultraljudsmonitor här