Fertilitetsgel kan öka dina chanser för graviditet

Varför vaginal torrhet?

Det kan finnas flera tillfällen under en kvinnas liv, då hon upplever  torra slemhinnor, s.k. vaginal torrhet. Det kan vara när man försöker bli gravid, under amningsperioden, under klimakteriet, eller under perioder med stress. Det är i dessa tider kvinnan  kan behöva något glidmedel.

Torrhet i slidan kan av många kvinnor upplevas, inte minst i förbindelse med frustrationer över utebliven graviditet eller fertilitetsbehandling. Ibland kan också frustrationen i sig leda till ännu mer stress, och därmed även ökad torrhet.

Den vaginala torrheten kan avhjälpas relativt enkelt genom att använda något som smörjer.

Hur fungerar ett glidmedel?

Ett glidmedel i form av gel eller creme  minskar friktionen (gnidningsmotståndet)  och eventuellt obehag i förbindelse med samlag. Samlaget kan sedan genomföras på ett skönare sätt, och därigenom minska stressen. Hur mycket av fertilitetsgelen eller fertilitetscremen man använder är en smaksak; även om det finns en mängdrekommendation på förpackningen, kan man oftast  tillföra den mängd man själv tycker hjälper bäst.

Babyplan Ägglossningstest sticka

Babyplan Ägglossningstest sticka

Hur välja rätt glidmedel?

Det kan vara att man vill använda olika typer av glidmedel beroende på vilken livssituation man befinner sig i.

Det finns flera olika typer fertilitetsgel, t.ex.  Pre-Seed och Conceive+,  som båda är särskilt utvecklade för att användas i fertilitetssammanhang – när man vill bli gravid, och vill ge spermierna den bästa miljön för att ta sig fram, och befrukta ägget.

En kvinna som istället befinner sig i klimakteriet, väljer  kanske en annan typ gel/creme för att lindra den vaginala torrheten, t.ex. YES, som är ett ekologiskt vattenbaserat medel.