Kost och PCOS

PCOS är en mycket vanlig orsak till att  kvinnor i fertil ålder har svårt att bli gravida Förkortning står för Polycystiskt Ovarie Syndrom, och innebär att kvinnan har många små blåsor på ena, eller båda, äggstockarna.

En kvinna som har menstruation färre än fyra gånger per år och som vill bli gravid  kan kontakta gynekolog för att få hjälp och kvinnan behöver inte ha försökt bli gravid i ett år först, som annars är det normala.

Vilka symptom kan PCOS ge?

  • en del kvinnor med PCOS har inga symptom alls
  • acne
  • går lätt upp i vikt
  • eller kraftig onormal behåring i ansiktet eller på bröstet
  • mycket sällan, eller aldrig har menstruation. På grund av hög testosterornhalt (manligt könshormon) så utvecklas inte äggen så mycket att det leder till ägglossning.

Det gör det svårt för kvinnan att veta när hon är som mest fertil; och ägglossningstest är oftast inte till någon hjälp, och rekommenderas inte för kvinnor med PCOS.

Köp Babyplan folsyra här

Köp Babyplan folsyra här

Vad kan man då göra för att förbättra sina möjligheter till graviditet? Vet man med sig att man har några kilo för mycket, så kan viktnedgång vara en god början.

Kvinnor med PCOS kan också ha särskild nytta av att ge kosten en serviceöversyn. Kanske prova att äta efter t.ex. KISS (Klinisk InSulin Sänkande) eller LCHF kostens principer. De rekommenderar bl.a. långsamma kolhydrater före snabba, samt mer protein, fett, fisk och variation i kosten generellt. Med vatten till.

Vilken behandling som ges av läkare beror på symptomen hos den enskilda kvinnan, men oftast får hon läkemedelsbehandling med hormoner för att minska mängden testosteron i kroppen. Eller så tillförs östrogen och gestagen för att påverka hormonbalansen på så sätt.

Testosteron påverkar nämligen vikten, och vikten påverkar i sin tur testosteronet. Så om du är överviktig och vill minska din testosteronhalt kan det vara tillräcklig att gå ner några kilo för att testosteronet ska minska. Minskningen av testosteronet gör att ägglossningen blir mer regelbunden eller kommer igång igen. Viktminskning kan också göra att kroppsbehåringen minskar.

» Du kan läsa mer om KISS kosten t.ex. här

Läs mer om LCHF och andra viktminskningsmetoder på www.diet.se