Sädeskvalitet – hur bekämpas infertilitet hos män?

Det kan vara svårt att greppa vad låg fertilitet innebär om man inte själv upplevt det på nära håll. Hur dålig spermakvalitet ska man överhuvudtaget ha, för att man ska bli diagnostiserad som infertil?

Flertalet rapporter har de senaste åren berättat för oss att unga svenska män har en bekymrande låg sädeskvalitet, och att upp emot 15 % av de unga svenska männen har en oroväckande låg sädeskvalitet. Det betyder, at dessa män kommer att ha det svårare än vanligt för att kunna göra deras partner gravid på den naturliga vägen, och kommer med stor sannolikhet behöva genomgå fertilitetsbehandling för att uppnå en graviditet.

Med ett spermatest från Babyplan är det nu möjligt att enkelt och bekvämt, i hemmets trygga vrå, testa din spermakvalitet i lugn och ro. Ett spermatest från Babyplan är nämligen ett praktiskt hemmatest, som screenar och analyserar om mannen har ett tillräckligt högt antal sädesceller per milliliter säd. Testet ger antingen ett negativt eller positivt resultat – om man har en normal sädeskvalitet ger testet ett positivt resultat, och motsatt visar testet ett negativt resultat om mannen inte har tillsäckligt många sädesceller, vilket tyder på en nedsatt sädeskvalitet.

» Läs mer och se spermatestet här

Köp Babyplan Spermatest här

Köp Babyplan Spermatest här

Vad är dålig sädeskvalitet?

Oftast definieras dålig sädeskvalitet genom att analysera sädesceller i sperman. Ett lägre antal, mindre rörliga och missbildade sädesceller är alla orsaker som definieras under dålig sperma.

WHO har skapat en definiering av dålig sperma kvalitet, som säger att gränsen för dålig sädeskvalitet går vid 20 miljoner sädesceller per milliliter sperma. De säger att även 40 millioner sädesceller per milliliter sperma inte heller är optimalt, men väsentligt bättre. Samtidigt ska minst hälften av dessa sädesceller, och gärna fler, vara aktiva simmare som kan röra sig utan problem. Sist, men inte minst, ska minst 4% av alla sädescellerna ha ett normalt utseende, alltså att de inte är missbildade.

Forskning på Rigshospitalet i Köpenhamn visar dock, att skandinaviska mäns dåliga sädeskvalitet inte beror på antalet sädesceller, alltså själva koncentrationen av hur många sädesceller per milliliter. Rigshospitalets experter menar att det istället är sädescellernas dåliga aktivitet och rörlighet som ligger bakom den låga spermiekvaliteten. Detta kommer från studier på Rigshospitalet som visar att den genomsnittliga andelen av männens totala antal sädesceller som är tillräckligt aktiva endast ligger runt 68%, och att andelen sädesceller med missbildningar ligger precis över 90%.

Mat, som ökar mannens fertilitet

Mat, som ökar mannens fertilitet

Som tur är det, finns det många saker man själv kan göra för att förbättre sädeskvaliteten och motarbeta fertilitet. Speciellt kosten har en viktig del i att kunna bekämpa manlig infertilitet. Dåliga kostvanor är nämligen en av de största orsakerna till att de små simmarna inte har tillräckligt mycket energi för att röra på sig.

De flesta vet redan att nötter är en otroligt bra källa till mängder av bra näringsämnen, samtidigt som de är rika av naturliga oljor och nyttiga fettämnen. Kostråd nr.1 är valnötter. Med endast 75 gram valnötter om dagen kan mannens fertilitet få en rejäl boost. En amerikansk studie har undersökt 117 män i åldern 21 till 35, som blev indelade i två grupper. Den första gruppen skulle äta som vanligt men lägga till 75 gram nötter varje dag, medan den andra gruppen också skulle äta som vanligt, men inte fick äta några nötter alls. Efter 12 veckor av den nya kosten, kunde resultaten tydligt visa att gruppen som hade ätit valnötter hade en högre spermakvalitet, då de både hade fler rörliga spermaceller, och färre spermaceller med missbildningar. Så valnötter är den nya superfood om du enkelt vill öka din fertilitet.

Många kostråd och rekommendationer handlar om att man ska äta fisk och skaldjur minst en gång i veckan – men om du vill öka sädeskvaliteten och fertiliteten överlag är fisk och skaldjur alltså en riktigt bra ide.  Kostråd nr. 2 är därför fisk och skaldjur, då de innehåller en massa omega-3 fetsyror, rik på zink, selen och Q10, som är känt för att kunna hjälpa männens fertilitet.

Tidigare nämnde vi valnötter som en god källa till olja och sunda fett och näringsämnen, med det finns även andra nätter som också hjälper fertiliteten lite extra. Kostråd nr. 3 är jordnötter, då det är en av de allra bästa plantbaserade källorna till Arginin. Aminosyran arginin finns i säden, och en högre nivå arginin i kroppen kan öka antalet sädesceller i sperman, och dess nedsatta rörlighet. Kroppen producerar själv arginin, men ibland kan kroppen behöva lite hjälp på traven för att öka fertiliteten. Som ett extra plus hjälper arginin också med att utvidga mannens artärer, som kan hjälpa till med att förlänga mannens erektion.

En sund och varierad kost bör vara prioriterat om man vill öka sin sädeskvalitet, och frukt och grönt är alltid en stor del av en bra kost, och vissa frukter och grönsaker har en extra bra förmåga att ök fertiliteten. Tomater är en av de grönsaker som hjälper fertiliteten extra mycket, och därför är kostråd nr. 4 tomater. Tomater har ett högt innehåll av lycopen, som är ett ämne som kan vara med och minska antalet sädesceller med onormalt utseende och missbildningar.

Utöver tomater är grönsaker med högt karotenoid innehåll en av de matvaror som kan öka männens fertilitet nämnvärd. Därför är kostråd nr. 5 morötter, och andra grönsaker med höga karotenoid innehåll. Karotinet har en positiv påverkan på sädescellernas förmåga att röra sig, vilket är en av de största anledningarna till låg spermakvalitet. Grönsaker med hög karotenoid har ofta också ett högt innehåll av antioxidanter, som också hjälper mannens fertilitet. Vill du få i dig grönsaker som ökar mannens fertilitet ska du försöka äta grönkål och andra kålsorter, ärtor och krasse.

Tips till att förbättra mannens sädeskvalitet

Utöver själva kosten, finns det många kosttillskott som kan stötta upp och komplettera en sund kost, för att öka fertiliteten. Om du väljer att supplera din vardagliga kost med kosttillskott, är selen, zink, Q10 och folsyra att rekommendera, vilka alla hjälper kroppen ge sädescellerna de optimala omständigheterna.

Selen för att öka fertiliteten

Selen är ett kosttillskott som har en positiv inverkan på bla. sädescellernas möjlighet för att röra på sig och vara aktiva. Selen är en viktig antioxidant, som skyddar sädescellerna mot oxidativa skador. Detta betyder att selen är viktigt, då det skyddar sädescellerna, samtidigt som de gör dem mer redo för att simma snabbt, en toppen kombo!
Selen kan intags som ett kosttillskott, men du kan också få i dig det naturlig väg, genom att äta kött, inälvor, fick, ägg och paranötter.

Produkter med naturligt Q10

Utöver selen är Q10 också en viktig antioxidant, som rustar mannens sädesceller för simturen och ökar deras förmåga att tränga in och befrukta kvinnans ägg. Q10 skyddar också sädescellerna medan de utvecklas i mannens testiklar. Ett lågt Q10 värde kan resultera till att mannens simmare är för trötta och långsamma, vilket påverkar fertiliteten negativt. Q10 kan intas genom tabletter, men det går också att få i sig tillräckligt Q1o genom kosten, genom mat så som fisk, sojabönor, sesamfrö och persilja. Innehållet av Q10 är störst i muskelfiber, då dessa har ett högre innehåll av mitokondrier, som i dig innehåller höga nivåer av Q10. Lider du eller din man av dålig sädeskvalitet, kan det vara en bra ide att se till at Q10 blir en del av din kost, men då det kan vara svårt att fp i sig tillräckligt Q10 genom kosten är tabletter att rekommendera.

Mat med höga nivåer av zink

Zink är ett viktigt kosttillskott när det kommer till mannens feritlitet, då det har en stor inverkan på mannens sädesvätska. Om mannen har ett underskott av zink, blir testosteronet påverkat negativt, vilket kan resultera i att mannens testiklar plötsligt blir mindre, spermakvaliteten blir nedsatt och rent generalt resulterar en låg zink nivå en markant sämre fertilitet. Mannen har ett natruligt lager av zink i prostatan, men det är inget stort lager, vilket gör att det är viktigt att mannen själv ser till att ha ett regelbundet och stabilt intag av zink. Det finns en  stor mängd mat som innehåller zink, som också har en positiv effekt på mannens fertilitet, så som fisk och skaldjur, olika typer av frö, så som valmo, sesam och linfrö, inälvor och kakao.

Folsyrarik mat

Folsyra är ett av de kosttillskott som kvinnor rekommenderas att ta både innan och under de första veckorna av graviditeten, då det är vetenskapligt bevisat att folsyra minskar risken för att barnet ska få någon typ av kromosomfel. Just detta är allmänt känt bland många, men det är inte många som vet att folsyra även rekommenderas till män, då folsyra även kan hjälpa mannen öka sin fertilitet. Som nämns innan, så analyseras både sädescellernas koncentration, rörlighet och utseende när sädeskvaliteten avgörs. Folsyra hjälper till med att minska chansen för missbildningar, både i fostret, men också hos sädescellerna, och färre missbildade sädesceller med onormalt utseende betyder högre sädeskvalitet och förbättrad fertilitet. Därför rekommenderas även män att se till att de får i sig ordentligt med folsyra varje dag, antingen genom att äta lever, bönor, broccoli, grönkål, spenat, blomkål och sparris, eller genom folsyra kosttillskott.

» Se Folsyra som kosttillskott här

Så en bättre sädeskvalitet redan i dag

Utöver alla dessa kost och kosttillskottsråd som redan är nämnda, finns det en hel del andra saker som man bör överväga om man vill öka sin fertilitet redan idag. Det kan bland annat klart rekommenderas att undvika rökning och hålla ett öga på vikten, så sluta röka och bli av med de där extra kilon som har smugit sig på under åren. Regelbundet sex är också en förutsättning, så se till att ha sex antingen varje eller varannan dag, då regelbunden och ofta sädestömning minskar risken för DNA-skador.

Köp Babyplan folsyra här

Köp Babyplan folsyra här