Menscykeln

När är du mest fertila?

Du har ganska få fertila dagar i månaden, så om du gärna vill bli gravid är det nödvändigt att ha full koll på när det är. Det mogna ägget har nämligen bara en livstid på 12-24 timmar.

Däremot kan spermierna fint överleva i flera dygn efter utlösningen. Det betyder att du kan bli gravid vid samlag eller insemination från 2-3 dagar före din ägglossning och fram till ett dygn efter. Det är här som du har ditt ”fertila fönster”. Om inte spermierna har varit nedfrusna, t.ex. vid användning av donatorspermier – då är tiden något kortare.

Babyplan Ägglossningstest sticka

Babyplan Ägglossningstest sticka

Tumregeln är att ägglossningen sker i mitten av din cykel, ca 14 dagar före den förväntade nästa menstruation. Men eftersom vi alla är olika, och har olika cykellängder, kan det självklart variera. En typisk cykel är på ungefär 28 dagar. Då sker ägglossningen ofta på dag 14. Är cykellängden på 30 dagar, inträffar troligtvis ägglossningen först på dag 16, medan den däremot inträffar redan kring dag 10 hos en kvinna som har en cykel på 24 dagar. En mycket kort eller lång cykel kan vara tecken på oregelmässigheter.

Första etappen

Menstruationsfasen. Varar från dag 1 till 4 i din cykel. Den börjar den dag då din blödning startar på allvar. Här stöts slemhinnan ut från livmodern. Menstruationen varar hos de flesta 3-7 dagar.

Andra etappen

Den follikulära fasen. Varar från dag 5 till 13. Här är nivån av follikelstimulerande hormon (FSH) hög i kroppen. Det stimulerar utveckling och mognad av dina ägg. Livmoderslemhinnan gör sig redo för att ta emot ett eventuellt befruktat ägg.

Tredje etappen

Den ovulatoriska fasen – som faktiskt snarare är en tidpunkt än en längre period eller fas. Den ligger krig dag 14. Här har du ägglossning (beroende på cykellängden).

Fjärde etappen

Lutealfasen. Från dag 15 till 28. I sista delen av din cykel kommer du antingen att ha blivit gravid, eller i färd med att stöta ut rester av slemhinnan. Om du är gravid kommer ägget att fästa i livmoderväggen kring dag 20 om din cykel är 28 dagar. Annars går det förlorat.

» Hitta din ägglossning med ett ägglossningstest