Graviditet och din vikt

Vikten kan ha ganska stor påverkan på era chanser för att uppnå en graviditet. Det beror till största delen på att fettväv påverkar hormonerna, och därmed kan störa äggproduktionen, livmoderslemhinnan och spermier.

Hos överviktiga kvinnor är det bl.a. produktionen av leptin, östrogen och insulin som ändras och kan minska fertiliteten. De hormonella förändringarna stör utvecklingen av folliklar, ägg och livmoderslemhinnan, och de stör ägglossningen. En viktförlust på 5-10% av kroppsvikten kan förbättra fertiliteten markant om du är överviktig. Överviktiga kvinnors chanser för att bli gravida faller i takt med att deras BMI (Body Mass Index) stiger över 29. En kvinna med ett BMI på 35 har t.ex. en graviditetschans som är 26% lägre än om det låg på 29.

Köp Babyplan Tidigt Graviditetstest sticka här

Köp Babyplan Tidigt Graviditetstest sticka här

Överviktiga män kan också uppleva hormonstörningar. Det kan resultera i att produktionen av spermier minskar, och att andelen av onormala – och därmed ofruktbara – spermier stiger. Det har också visats att DNA fragmenteringen av spermierna är förhöjd hos män med BMI över 25, och särskilt hos män med ett BMI på över 30.

Det är inte bara övervikt som kan minska er fertilitet. Undervikt kan också skada den. En låg kroppsvikt kan göra kvinnans ägglossning och cykler oregelbunden och påverka livmoderslemhinnan negativt. Hos mannen kan det minska produktionen och mobiliteten av spermierna. Så i fertilitetssammanhang är det optimala att ni båda har ett BMI inom det normalviktiga området.

Beräkna ditt BMI

Du kan beräkna ditt BMI genom att dividera din vikt (i kilo) med din längd (i meter) x längd (meter).

BMI = vikt (kg) / (längd (m) x 2)

Ett BMI under 18,5 betyder att du är underviktig. Ett BMI mellan ca 18,5 och 25 gör dig normalviktig. Ett BMI mellan 25 och 30 betyder att du är överviktig. Ett BMI över 40 betecknas extremt överviktig.

» Läs mer on graviditet och motion här

Köp Babyplan Tidigt Graviditetstest här