Graviditet och motion

Motion är bra för både honom och henne, både när det gäller er hälsa i stort, och er fertilitet. Bland de viktigaste grunderna som gör motion värd att fokusera på när ni vill uppnå graviditet är:

  • Motion förbränner kalorier och hjälper er att hålla en sund vikt.
  • Motion kan främja sundare kost- och sömnvanor.
  • Motion stärker kroppen och gör den generellt sundare och starkare. Det gäller bl.a. ditt immunförsvar.
  • Motion påverkar musklernas insulinkänslighet. Det är särskilt en fördel för kvinnor med PCO.
  • Motion ökar blodgenomströmningen i hela kroppen. Även de reproduktiva organen.
  • Motion kan ha en positiv inverkan på er sexlust och sexuella samliv.
  • Motion ger ett andrum från vardagen och verkar avstressande.
  • Motion friger endorfiner och hjälper er att tänka positivt.
  • Motion ger energi och överskott till både vardagens och de fertilitetsrelaterade strapatserna.

För mycket, och särskilt för mycket allt för hård motion är dock inte meningsfullt om målet är att uppnå en graviditet. Det kan nämligen stressa kroppen och t.ex. störa kvinnans cykler. Det ses bl.a. hos elitidrottare. Det betyder dock inte att du ska avhålla dig från att utmana dig själv fysiskt om du trivs med det. Som vanlig motionsutövare behöver du inte heller vara rädd för att överarbeta din motion. Du ska kanske bara undvika att träna till extremlopp just nu. Och var uppmärksam på att de din kropp vila och tid till återhämtning mellan dina mest intensiva träningspass. Konditions- och styrketräning vid medel till hård intensitet 3-5 gånger i veckan är till fördel för de flesta.

Välj först och främst motion som du tycker om – något som gör dig glad över att göra (gärna också under vägs) och som ger dig välbehag efteråt. Motion kan mycket väl vara både roligt och effektivt. Det ska i gengäld helst inte vara en stressfaktor i sig självt. Har du fokus på att gå ned i vikt genom din träning ska du inte heller undervärdera betydelsen av vardagsmotion och en aktiv vardag. Alltså att ta cykeln till jobbet, gå en runda med hunden, klippa gräset och välja trapporna före hissen eller rulltrapporna. I långa loppet räknas allt när det kommer till kaloriberäkningen.

Tips till honom:

Spermieproduktionen är mycket värmekänslig. Därför kan det vara en god idé för mannen att byta ut de tajta byxorna mot lösare träningsbyxor, så att testiklarna kan andas bättre. Det gäller i övrigt generellt för val av byxor och underkläder. Spara också på de varma baden och bastubesöken (och undvik i övrigt också att sitta med den bärbara PC ’n i knät – den värmer också rätt bra). Utövar du kontaktsporter som boxning, fotboll och hockey, kan en suspensoar dessutom vara bra utrustning att ta i bruk för att undvika skadliga slag och tryck.

Köp Babyplan Spermatest här

Köp Babyplan Spermatest här

» Läs om spermiekvalitet här